12 majomhimlővel fertőzött beteg van már hazánkban

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

Fokozatosan nő a majomhimlő okozta megbetegedések száma

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon - tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Virusmaszk

Virusmaszk

Az elmúlt napokban az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma újabb hat embernél igazolt majomhimlő-fertőzést, ezzel az országban diagnosztizált esetek száma tizenkettőre nőtt.

Eddig csak a fővárosban találtak fertőzöttet

A betegek valamennyien férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük életvitelszerűen Budapesten él.

Majomhimlő - ennél is a karantén a megoldás

A betegek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges, otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez. Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

A majomhimlő általános tünetei

A majomhimlő emberről emberre terjedő fertőzés. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

A majomhimlő terjedése

A vírus fertőzőképessége egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről. A szoros testi kontaktuson kívül a fertőzés egyes használati tárgyakkal, például törülközővel, ágyneművel is átadható, ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel. A betegség 2-4 hétig tart.

Forrás: MTI