Hogyan védekezzünk a majomhimlő fertőzés ellen?

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

Hogyan terjed a majomhimlő?

A legnagyobb veszélyt a hólyagos kiütések felfakadásakor kijutó, kórokozókkal teli testnedv jelenti. Ez az, amihez semmiképpen sem szabad hozzáérni.

Virusmaszk

Virusmaszk

Azonban természetesen egy fertőzött személy más testnedvével való érintkezés során is elkaphatjuk a majomhimlőt, hiszen a vírusok annyira aprók, hogy egy fertőzött anya magzata garantáltan elkapja, mert átjutnak a placentán is - egy sérült bőrfelület tehát bőven elegendő a majomhimlő számára is ahhoz, hogy bejusson a következő gazdaszervezetbe.

Hogyan védekezzünk a majomhimlő ellen?

A védekezés a majomhimlővel szemben viszonylag egyszerű, ha nem a közvetlen környezetünkben él a majomhimlő fertőzés tüneteit mutató beteg.

Mivel a lappangási időszakban nem fertőz a majomhimlő, így csak a tünetek jelentkezésekor kell távol tartanunk magunkat attól, akin hirtelen láz vesz erőt, illetve pár napra rá kiütései lesznek. Ez az egyszerű eljárás azonban nehezen tartható, ha a családon belül üti fel a fejét a majomhimlő.

Kifejezetten nehéz a dolgunk, ha például a gyermekünk kapja el a majomhimlőt, hiszen egy kisgyerek számára már a puszta karantén is megterhelő - az esetleges védőeszköz használata pedig akár érthetetlen is.

Viszont ha nem kisgyerekről van szó, a beteg sokat tehet azért, hogy ne kapják el a vele egy háztartásban élők a vírust.

Mit tehet az, aki fertőzött?

Legfőképpen a fertőzött személy tudja meggátolni a majomhimlő terjedését. Mivel a kiütések elsősorban az arcon és a kezeken jelennek meg, így ha ezek fedve vannak, az esetlegesen belőlük távozó testnedv nem tudja másnak átadni a vírust.

A legegyszerűbb, és leghatékonyabb mód az arc és kéz eltakarására az orvosi maszk és a védőkesztyű használata.

Azonban nem szabad alábecsülni az egészséges személyek szerepét sem a megelőzésben. Mivel viszonylag gyakran érintjük meg az arcunkat önkéntelenül is, így szerencsés, ha mi is maszkot és védőkesztyűt használunk, ha majomhimlővel fertőzött van a közvetlen környezetünkben.

További megelőző intézkedések

Elsőre nem tűnhet fontosnak, ám mégis az: a házikedvencek se érintkezzenek a beteggel, mivel a közvetítésükkel könnyen elkaphatja a többi ember is a majomhimlő fertőzést. 

Természetesen a rendszeres, alapos kézmosás szappannal szintén nagyban gátolja a fertőzés további terjedését. Ha nincs mód az alapos szappanos kézmosásra, az alkoholos kézfertőtlenítő használata is sokat segíthet. 

A felületfertőtlenítő szerek használata a beteg környezetében szintén sokat segít a kór megfékezésében, hiszen minden, amit megérintett a beteg, fertőző lehet.

Ha valakinek nincs ideje folyton törölgetni a felületeket, a naponta ismételt ózonos fertőtlenítés jelenthet megoldást.

Az ózon használata során fokozott figyelemmel kell eljárni. Tilos egy légtérben tartózkodni a működő ózongenerátorral!

A majomhimlővel kapcsolatos további információkat itt foglaltuk össze.