Magyarországon is megjelent a majomhimlő

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

Megvan az első majomhimlővel fertőzött beteg

2022. május 31-én beazonosították az első majomhimlővel fertőzött személyt Magyarországon. A 38 éves férfi nem szorul kórházi kezelésre, jól van, otthonában lábadozik, ill. tölti 21 napos karanténját. Családtagjai az eddigi információk szerint nem kapták el a fertőzést.

Virusmaszk

Virusmaszk

Tipikus tünetek

A betegen a majomhimlő tipikus tünetei mutatkoztak: magas láz, fejfájás, hátfájás, izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók, kimerültség és kiütések. A betegség lefolyása a férfi esetében enyhe, a lázcsillapításon kívül más kezelésre nem volt szükség.

Várhatóan ő is - ahogy mindenki más, aki elkapja a majomhimlő fertőzést - 2-4 hét alatt teljesen felépül.

Nem olyan könnyű elkapni

A majomhimlőt nem olyan könnyű elkapni, mint az új koronavírust, mivel nem a levegőben terjed, hanem testváladékokkal való érintkezéssel - ebből adódóan a megfertőződésnek leginkább a beteggel szoros kontaktusban álló hozzátartozók és barátok vannak kitéve.

A majomhimlő lappangási ideje 4-21 nap, de ez idő alatt is megjelennek már a tünetek.  

Nincs ok a pánikra

A majomhimlő esetében jelen ismereteink szerint nem áll fenn egy újabb világjárvány veszélye, ezért a szakemberek szerint sincs pánikra, vagy bármilyen különleges intézkedésre semmi ok. Ugyanakkor az utóbbi időben felvett jó szokások - gyakori szappanos vagy fertőtlenítőszeres kézmosás, gyakori szellőztetés és bizonyos távolságtartás - nagyban segítenek abban, hogy ne kapjuk el ezt az újabb nyavalyát.