Megérkezett a majomhimlő teszt

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

Még tesztelik a majomhimlő teszteket

Megérkezett az első Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) regisztrációval is rendelkező majomhimlő gyorsteszt Magyarországra. Három különböző gyártó professzionális majomhimlő antigén tesztjéből rendelt kísérleti mennyiséget egy hazai forgalmazó. A teszteket egészségügyi intézményeknek ajánlják fel kipróbálásra - mondta Karvalics Attila, az A-Lab Pharma ügyvezetője.

Virusmaszk

Virusmaszk

Még nem terjed gyorsan a majomhimlő

A majomhimlő vírus ugyan hirtelen a figyelem középpontjába került, de a terjedése sem Európában sem a világ más részein sem okoz gondot. Az atlantai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) október eleji adatai szerint a világ 107 országában közel 70 ezer fertőzöttet regisztráltak.

Magyarországon még nem érte el a százat az új fertőzöttek száma, és bár itthon nem tapasztalható számottevő növekedés, ez bármikor változhat.

Fel kell készülni

A vírus bármikor mutálódhat, a terjedés módja, sebessége és a vírus fertőzőképessége változhat, így érdemes már most felkészülni és megismerni a gyártókat és a diagnosztikai eszközöket, véli Karvalics Attila.

A jelenleg elérhető tesztek döntő része nem otthon használatos eszköz, elvégzésükhöz egészségügyi szakszemélyzetre van szükség, de növekszik a hazai patikák és drogéria láncok forgalmazásában elérhető önmintavételre regisztrált eszközök száma is.

Az eredeti cikket itt olvashatja: napi.hu