150 adag Tecovirimatot kér az EU-tól Románia

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

Nem bízzák a véletlenre a majomhimlőt

Románia aktiválja az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát, hogy hozzájusson 150 majomhimlős páciens kezelésére elegendő gyógyszerhez.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az indoklás

Az erről szóló döntést az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) hozta meg arra hivatkozva, hogy a Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 23-án a legmagasabb riasztási fokozatot elrendelve nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlő miatt, az Európai Bizottság (EB) pedig arról tájékoztatta a tagországokat, hogy beszerzett tízezer majomhimlős beteg kezelésére elegendő Tecovirimat nevű antivirális gyógyszert, ezeket pedig a polgári védelmi mechanizmuson keresztül lehet igényelni.

Megelőző oltáskampányba kezdtek

Romániában június 13-án diagnosztizálták az első majomhimlővel fertőzöttet, a bukaresti egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az országban eddig 40 ember kapta el a betegséget.

Szeptember közepén a tárca bejelentette, hogy Románia 5060 adag oltást kapott majomhimlő ellen az EB-től: ezeket a bukaresti, kolozsvári, jászvásári, temesvári és konstancai járványkórházaknak osztotta ki, hogy védettséget biztosítsanak a veszélyeztetetteknek.

Forrás: MTI