Ismét globális veszélyhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő új variánsa miatt

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

Nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt. A majomhimlő terjedése miatt a WHO 2022 júliusában egyszer már elrendelt globális veszélyhelyzetet, de azt 10 hónap után feloldotta.

Virusmaszk

Virusmaszk

A szervezet meglátása szerint a fertőző betegség ismét elterjedhet, és több országban is egészségügyi kockázattá válhat. A veszélyhelyzet kihirdetésének célja mindenekelőtt figyelmeztetni az egyes országok hatóságait, hogy készüljenek fel a járvány esetleges kitörésére.

– A WHO mostani döntésével független szakértők javaslatait követte, akik a szervezet úgynevezett Vészhelyzeti Bizottságának meghívására tanácskoztak az ügyben – ismertette Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Az új vírusvariánst, az „Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsát” „2023 végén mutatták ki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén.

Bár részletekbe menő tanulmányok még nem készültek, de szakemberek abból indulnak ki, hogy fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál, és az utóbbi hetekben Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent.

A főigazgató szerint létfontosságú az összehangolt nemzetközi fellépés a járványkitörés megfékezése és emberéletek megmentése érdekében. Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Africa CDC) kedden általános egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki a majomhimlő miatt, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson segítséget kétmillió vakcinadózis előállításához. Az Africa CDC szerint az idén már több mint 14 ezer fertőzésgyanús esetet regisztráltak a KDK-ban és a környező országokban, és több mint 500 halálesetet jegyeztek fel.

A teljes cikket a nepszava.hu-n olvashatja. »