Az agyunkra megy a majomhimlő?

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

A kitütés látványos tünet

A majomhimlő bőrre gyakorolt ​​hatását (a kiütéseket) és az influenzaszerű tüneteket már alaposan dokumentálták az elmúlt hónapokban, kevesen vizsgálták ugyanakkor a vírus hatására kialakuló neurológiai és pszichiátriai problémákat.

Virusmaszk

Virusmaszk

3% rosszul járhat

A majomhimlőben szenvedők egy kisebb hányadánál (2-3 százalékuk) súlyos panaszok jelentkeztek, többek között neurológiai problémákat is diagnosztizáltak náluk. Egyes esetekben görcsrohamokat és agyvelőgyulladást is kiváltott a betegeknél a vírus. Nagyjából ugyanilyen arányban azonosítottak a betegeknél zavartságot is, illetve a súlyos tüneteknél jóval gyakoribb volt a fáradtság, izomfájdalom és fejfájás.

Szükség van még vizsgálatokra

Mivel a vizsgálat viszonylag kisszámú betegen történt, és főként a most kialakult járványt megelőző, Nyugat-Afrikából származó adatokra támaszkodtak - bár sikerült a neurológiai tüneteket azonosítani a betegeknél -, ezért nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy azok a vírus hatására alakultak ki. További vizsgálatokra lesz szükség, hogy a majomhimlő idegrendszerre gyakorolt hatásairól tisztább képet kaphassanak.

A teljes cikket itt olvashatja: hazipatika.com