A majomhimlő elleni oltás már több helyen felvehető

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

A majomhimlő elleni védőoltás már elérhető

Figyelembe véve a majomhimlő hazai járványügyi helyzetét, a rendelkezésre álló vakcina mennyiségét és a nemzetközi ajánlásokat, az NNK egyeztetett a szakmai kollégium infektológia tagozatával, valamint az országos STD-centrummal, és kidolgozta a majomhimlő elleni oltás felhasználására vonatkozó oltási ajánlását.

Virusmaszk

Virusmaszk

A majomhimlő elleni védőoltás két adagból áll, amelyek négy hét különbséggel adhatók be. A védettség a teljes oltási sorozat felvételével alakul ki

Csak a veszélyeztetettek vehetik fel a majomhimlő elleni védőoltást

A majomhimlő olyan vírus, amely mérsékelten képes emberről emberre terjedni. Az átvitel általában hosszabb ideig tartó közvetlen szoros kapcsolat útján, testváladékkal - nyál, vizelet, nemi váladék - vagy testváladékkal szennyezett tárgyakkal, például ágyneművel vagy ruhával történhet. Mindezek alapján a majomhimlő elleni oltóanyagot a kockázatnak kitett személyek igényelhetik.

Oltásban részesíthetők azok az MSM ("men who have sex with men") populációhoz tartozók, akiknek szexuális úton terjedő betegség van az elmúlt hat hónapban a kórelőzményeik között, továbbá az ehhez a populációhoz tartozó olyan HIV-fertőzöttek, akik több emberrel létesítenek szexuális kapcsolatot.

Az oltóanyag biztosítható azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik munkájuk közben ki vannak téve a vírus terjedésének.

A védőoltást kérhetik azok is - az utolsó kontaktustól számított 14 napon belül -, akikről bebizonyosodik, hogy igazolt majomhimlős emberrel szoros (intim, szexuális) kapcsolatba kerültek, illetve közös háztartásban élnek vele.

Ki nem kaphat oltást?

Nem részesíthető védőoltásban, aki:

  • már átesett majomhimlő-fertőzésen
  • akinek majomhimlőgyanús tünetei vannak az oltás időpontjában
  • akinél oltási ellenjavallat áll fenn
  • nem kaphat második oltást az, aki az első oltás után igazoltan megbetegedett majomhimlőben

Az olthatóságról és az oltás szükségességéről minden esetben az oltóorvos dönt.

Hol lehet kérni az oltást?

A majomhimlő elleni oltás önkéntes és térítésmentes. A majomhimlő elleni oltóanyag az ország több egészségügyi intézményében - a Semmelweis Egyetem bőr- és nemikórtani klinikáján, a Szent László-kórházban, a józsefvárosi bőr- és nemibeteg-gondozóban, a Debreceni Egyetem klinikai központjának oltási ambulanciáján, a Pécsi Tudományegyetem klinikáján; a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban és a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati és allergológiai klinikáján - elérhető.

A majomhimlő elleni védőoltások beadására kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további információk elérhetők az NNK internetes oldalán, a www.nnk.gov.hu oldalon.

Forrás: MTI