A majomhimlő már évek óta velünk lehetett és most is terjed - Magyarországon is

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

A világ minden táján azonosítottak már majomhimlővel fertőzött személyeket. Az EU-országok területéről június 22-ig 2.746 igazolt majomhimlős esetet jelentettek. Hazánkban 12 fertőzöttről tudunk, számuk az utóbbi napok során duplázódott meg.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Magyarországon azonosított betegek mindannyian férfiak, többségük a fővárosban él. Életkoruk szerint a legfiatalabb 23, míg a legidősebb 43 éves. Kontaktkutatásuk jelenleg is tart. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai azt kérik a lakosságtól, hogy akik majomhimlőgyanús tüneteket észlelnek magukon, mielőbb forduljanak orvoshoz.

Jelenlegi tudásunk szerint a majomhimlő első tünetei a megfertőződés utáni 5-13 nap során jelennek meg, melyek jellemzően fáradtság, láz, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat. Ez utóbbi az egyik, ami a majomhimlőt leginkább megkülönbözteti más fertőzésektől. A másik jellemző tünet a bőrkiütése, amely a láz megjelenését követő 3 napon belül alakul ki a fejen, majd a test többi résézre is átterjedve. A kiütések idővel megtelnek, kifakadnak és leszáradnak.

A fertőzést elsőként Afrikában detektálták az 1970-es években. Akkoriban a halálozási arány megközelítette a 10%-ot, ami az elmaradott higiéniás körülményeknek volt köszönhető. A most kitörőben levő járvány azonosított betegeinek tünetei enyhe lefolyásúak.

Megfigyelhető, hogy míg Afrikában a majomhimlő a fertőzött állatokkal, például rágcsálókkal való érintkezés - harapás -, útján terjedt át az emberre, addig a mostani járvány egyértelműen emberről emberre történő átvitel útján terjed.

A University of Edinburgh kutatói szerint a majomhimlő a köztes időszakban sem tűnt el, hanem csendben, a radar alatt terjedhetett, mielőtt hirtelen világszerte megjelent. Tünetei annyira atipikusak, hogy könnyű más, szexuális úton terjedő fertőzésekkel összetéveszteni.

Dr. Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető kutatója úgy véli, hogy "Valószínűleg az történt, hogy egy Afrikából származó endémiás fertőző betegség bekerült egy bizonyos társadalmi és szexuális hálózatba, amit aztán az olyan nagyszabású amplifikációs események, mint például a belgiumi rave-rendezvény nagyban hozzásegít, hogy világszerte elterjedjen. Ráadásul, mivel szexuális együttléttel járó szoros érintkezés útján terjed, a majomhimlő tüneteit hajlamosak összetéveszteni más nemi úton terjedő fertőzések tüneteivel, ami késlelteti a diagnózist".

Források:

https://www.nbcnews.com/health/health-news/monkeypox-virus-may-spreading-undetected-years-europe-rcna31504

https://www.ecdc.europa.eu/en/monkeypox-outbreak

https://index.hu/belfold/2022/06/24/egeszsegugy-majomhimlo-fertozes-nnk/