A vízben és az élelmiszereken is sokáig megmarad a majomhimlő vírusa

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

A majomhimlő vírusa napokig, sőt hetekig is stabil maradhat a hűtött élelmiszereken és a vízben, derül ki az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának (DHS) Tudományos és Technológiai Igazgatóságának jelentéséből.

Virusmaszk

Virusmaszk

A majomhimlő továbbra is gyorsan terjed a világon, és egyre több halálesetet kapcsolnak össze vele az egészségügyi hatóságok. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerint július 29-ig több mint 22 485 megerősített fertőzést jelentettek világszerte. Majdnem mindegyik olyan országban történt, ahol korábban nem jelentettek majomhimlős eseteket.

A tudósok még sok mindent nem tudnak a járványról, többek között azt sem, hogy miért most kezdett terjedni, amikor a betegség történelmileg Nyugat- és Közép-Afrikában endémiás maradt. Ugyanakkor egyre jobban megértik a betegség természetét, és a DHS tudományos és technológiai jelentésében, amelyet nemrég tettek közzé, rengeteg részletet ismertettek.

A jelentés egyik része arról értekezik, hogy mit tudunk a majomhimlővírus környezeti stabilitásáról – más szóval arról, hogy mennyi ideig képes a szervezeten kívül túlélni. A tanulmány szerint a majomhimlő „napokig vagy hetekig élhet a vízben, a talajban és a hűtött élelmiszereken”.

Az eredeti cikket az index.hu-n olvashatja végig.