Könnyebb majomhimlővel megfertőződni, mint hittük

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

A nyálban és a vizeletben is erős a majomhimlővírus jelenléte a fertőzötteknél – számolt be a vizsgálatok eredményeiről a Study Finds szakportál.

Virusmaszk

Virusmaszk

Spanyol kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a különböző testnedveken keresztül könnyen tud terjedni a betegség. A Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) csapata a jelentésében azt írja, hogy a majomhimlő a legújabb olyan zoonózisos, azaz állatról emberre terjedő betegség, amely világszerte el tudott terjedni.

Az elmúlt fél évben több mint kilencezer majomhimlővel fertőzött beteget regisztráltak világszerte, ebből 1400 megerősített eset az Egyesült Államokban van.

A tanulmány szerzői azt írják, hogy a majomhimlő kezdetben Nagy-Britanniában, Portugáliában és Spanyolországban terjedt, olyan férfiak körében, akik más férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot. Az eddigi ismeretek szerint a vírus elsősorban a fertőzött bőrén lévő elváltozásokkal történő közvetlen érintkezés útján terjedt. Az új információk szerint a testnedvekben is nagymértékben jelen van a vírus, de az még nem tisztázott, hogy ilyen úton terjedni is képes-e, például a véren vagy az ondón keresztül.

Az eredeti cikket ide kattintva tudja elolvasni a vg.hu-n.