A majomhimlő már a gyerekek közt is terjed

virusmaszk-logo
Orvosi és FFP maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők

Nem csak a felnőttekre veszélyes a majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban - jelentették kedden német hírportálok az országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai alapján.

Virusmaszk

Virusmaszk

Németországban első alkalommal mutatták ki a majomhimlő kórokozóját gyermek szervezetében. A kislány két fertőzött felnőttel él együtt a Baden-Württemberg tartományi Pforzheimben. A tartományi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint elővigyázatosságból vizsgálták meg, miután kimutatták az első fertőzést a háztartásban. Eddig nem jelentkeztek nála a betegség tünetei.

Május óta terjed a németeknél

Az RKI-nál május elején regisztrálták az első németországi majomhimlős eseteket.

Keddig 2982 igazolt fertőződést jegyeztek fel. A majomhimlő mind a 16 német tartományban megjelent.

Az intézet ismeretei szerint a vírus elsősorban szexuális úton terjed Németországban, főleg férfiak körében. A fertőzöttek szinte mind felnőtt férfiak, csupán hét nő és két kiskorú - egy 15 és egy 17 éves kamasz - van közöttük.

Még nincs pánik

Az esetek többségében a fertőzés enyhe lefolyású betegséggel jár. Halálos áldozatot Németországban még nem regisztráltak.

Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert és ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Afrikában és más térségekben is terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júliusban globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a járványt.

Forrás: MTI